BOLU NOHUTUNU TATTINIZ MI!

BOLU NOHUTUNU TATTINIZ MI!

Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından  ‘Alternatif Ürün’ çalışmaları kapsamında 2013 yılında 7 dekar alanda başlayan nohut tarımı 2017 yılında yaklaşık 800 dekar ekiliş alanına ulaştı.

Bolu Merkez İlçeye bağlı Saraycık köyünde 18 dekar alanda ekilen nohut bitkisi düzenlenen tarla günü ile üreticilere gösterildi.

Tarla gününe Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdürü Vekili Fahri Tetik, Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Kurum Şube Müdürleri, kurum çalışanları, Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

 FİDAN TEŞEKKÜR ETTİ

Açılış konuşmasının ardından söz alan Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan konuşmasında; bu tür çalışmaların yapılmasından memnun olduğunu ve devam etmesini istediğini ifade ederek kurum çalışanlarına teşekkür etti.

ALTERNATİF ÜRÜN ÇOĞALIYOR  

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Fahri Tetik ise konuşmasında; “Hepimizin bildiği gibi İlimiz çiftçisinin, bitkisel üretimde öncelikli ürünleri patates ve buğdaydır.   Hayvancılıkta kullanılan kaba yem ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalar neticesinde son dönemde silajlık ve dane mısır tarımı da yapılmaya başlanmıştır. Patatesin birçok ilde yoğun olarak ekilişi yapıldığından dolayı karlılık oranı dönemsel olarak değişmektedir.

Ülkemizde son yıllarda görülen ekonomik ve sosyal gelişmeler nedeniyle gerek tarımla uğraşan üreticiler ve gerekse tarıma dayalı sanayii kuruluşları alternatif tarım ürünleri arayışlarına girmişlerdir. Üreticilerimiz günümüzde; Daha önce yetiştirdikleri ürünlerden istedikleri verimi alamamaları üzerine Nohut, Yağlık Ayçiçeği, Dane Mısır,  gibi alternatif ürünlere yönelmişlerdir” dedi.

800 DEKARA ULAŞTI

İlimizdeki nohut ekimiyle ilgili bilgi veren Tetik; “Pek çok kayna

ğ

a göre, Ülkemizde yakla

şı

k 7000-7500 y

ı

l önce nohut yeti

ş

tirildiği bilinmektedir. Bugün art

ı

k Türkiye de dâhil Dünyan

ı

n pek çok ülkesinde nohut tar

ı

m

ı

yap

ı

lmaktad

ı

r. FAO verilerine göre, 2016 y

ı

l

ı

nda, Ülkemizde 3.516.872 dekarlık bir alanda toplam 455.000 ton nohut üretilmi

ş

ve ortalama verim 126 kg/da alınmıştır. İlimizde ise Nohut 2013 yılında İlimiz merkez Kındıra Köyünde 7 da alanda 4 çeşit ile demonstrasyon amaçlı ekilişine başlanmış, günümüze kadar ekiliş alanı artarak bu gün 800 Dekara ulaşmıştır. İlimizde verim ortalaması 180 Kg/da üzerindedir” ifadelerini kullandı.  

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
6EYL2017