BOLU SANAYİSİ MASAYA YATIRILDI

BOLU SANAYİSİ MASAYA YATIRILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de katılımıyla Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıda Bolu sanayisi masaya yatırıldı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, BTSO Başkanı Türker Ateş ve Meclis Başkanı Aydoğan Tekin, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, ilimizde faaliyet gösteren Organize Sanayi Bölgelerinin yöneticileri ile sanayici ve iş insanları katıldı.

ATEŞ YER VE BÜTÇE İSTEDİ 

Toplantının açılış konuşmasını yapan BTSO Başkanı Türker Ateş, Bolu’daki sanayi faaliyetleri ve sanayinin durumu hakkında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve katılımcılara bilgi vererek, bölge sanayisinin daha da gelişmesi için gerekli taleplerini sıraladı. Arçelik Islah Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulabilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Ateş, özetle “Bolu’da mevcut Organize Sanayi Bölgesi de dolmuş vaziyette. Hemen yanındaki alanda kamu arazisi var. O bölgede büyüme imkânımız var. Bolu’nun sanayi alanında büyümesi noktasında bu bölgenin acilen yapılması lazım. Islah Organize Sanayi Bölgelerinin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Gerede hariç ilçelerimizin tamamı 3. Bölge oldu. Dolayısıyla bu bölgelerde cazibe merkezleri oluşmaya başladı. Yeniçağa’da da Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları var. Belediye Başkanımızla da görüşmelerimiz oldu. İstimlâk bedellerinde sadece mahkemeye giden dosyalarda, mahkeme harçlarının yatırılması ve diğer giderler için bütçe oluşturulması gerekiyor. Bu konuda da yardım istiyoruz” dedi. 

REKTÖR ALİŞARLI KONGRE MERKEZİ VE OTEL LAZIM DEDİ 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, öğrenci yetiştirme ve akademik faaliyetler üretmenin yanı sıra topluma katkı sunma görevinin de üniversitelerin asli vazifeleri arasında yer aldığını belirterek, özetle “Bu noktada biz de durmadan gayretle çalışma içerisinde bulunmaktayız. Göreve geldiğimizden bu yana kamu toplum ve kurumlar nezdinde, bu algıya yönelik anketler yaptık ve genel durumları tespit ettik. Sanayicilerimizle ve firmalarımızla kısmi görüşmelerimiz oldu. Hem TEKNOFEST’e katılacak öğrencilerimizin yapacağı faaliyetlere destek noktasında hem de siz değerli sanayicilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi noktasında görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldik. Yine Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nı düzenledik. Bu fuar sayesinde, bölgedeki tüm firmaları, resmi kurumlarla birlikte bir araya getirdik. 35 bin öğrencimiz bu fuarı ziyaret etti. Böylelikle hem öğrenci-sanayici hem de sanayici, sanayici ile karşılıklı görüşme fırsatı buldu. Fuarın çıktılarından Üniversitemiz ve aynı zamanda fuara katılan sanayiciler ve öğrenciler oldukça memnun kaldılar. Bu 35 bin öğrencinin tamamı kendi öğrencilerimiz değildi. Paydaş 16 üniversite ile diğer üniversitelerden de yoğun bir katılım olmuştu. Bütün bunlar, bu tür kariyer fuarlarının hem sanayici hem de öğrenciler tarafından özlemle beklendiğinin göstergesi oldu” ifadelerini kullandı.  Bu tür organizasyonların sadece Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin desteğiyle değil, bölge ticaret odaları ve kurumlarının da desteği ile illerde düzenli bir şekilde yapılmasının faydalı olacağını vurgulayan Rektör Alişarlı, İstanbul, Ankara, Bursa gibi yakın illerde yaşayan 30 milyon insana komşuluk yapan Bolu’da, bu tür ulusal ve uluslararası büyük organizasyonlar ve sanayi çalışmaları için kongre merkezi ve otel gibi ihtiyaçlar olduğunu sıraladı.

ÖĞRENCİLER TEZGAH BAŞINA GEÇTİ 

Bolu Organize Sanayi Bölgesi’nde Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kurduklarını anlatan Rektör Alişarlı, özetle “Bolu Meslek Yüksekokulu’nu ikiye bölüp teknik bilimleri diğer tarafa aldık. Böylece YÖK’ten bir eğitim desteği de aldık. Aynı zamanda öğrencilerimiz bir dönemlerini artık, tezgahın başında sanayiciyle birlikte geçirip mesleklerini daha iyi öğreniyorlar. Yani öğrencilerimize iş yerinde eğitim imkânı sunuyoruz. Bunun hem öğrenciye hem de sanayiciye faydası oluyor. Sadece ön lisans programlarında değil lisans programlarında da özellikle Mühendislik Fakültemizin bazı bölümlerinde bunu uygulamaya koyduk.” diye konuştu.

BÜYÜKDERE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİNE VURGU YAPTI

Bolu’da merkez OSB, Gerede OSB, Gerede Deri İhtisas OSB gibi aktif 3 OSB’nin tam doluluk oranında faaliyet göstermesinin önemine işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı Hasan Büyükdede, özetle şunları söyledi: “Bolu’nun ekonomisine değer katacak önemli bir husus da, üniversitemizin sanayiyle olan iş birliği. Sayın Rektörüm de bu konuda, üniversite ile şehrin ve sanayinin ne kadar yakın ve bir arada olduğunu ifade ettiler. Her ilimizde, üniversite ile şehrin birbirleriyle çok yakın bağı olmadığını görüyoruz. Burada Sayın Rektörümün biraz önceki ifadesinden, üniversitemizle özellikle sanayinin yan yana çalışabildiğini ve iç içe olduğunu görmekten mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bizdeki notlara göre, kiralanabilir 48 ofisin tamamının tahsis edilmiş olduğunu görüyoruz. TEKNOPARK’ın tam doluluğa ulaşması ve faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge çalışmalarını zirai üretim, gıda üretimi ve deri gibi ilin sanayi temelini oluşturan sektörlerde yoğunlaştırmış olması, üniversite-sanayi iş birliği bağlamında Bolu’yu bu illerden pozitif olarak ayrıştırdığını da söylememiz lazım. Sektörün dağılımı incelendiğinde, Bolu’da sanayi işletmelerinin yüzde 50’sinin deri ve ilgili ürünler imalatı, gıda ürünleri imalatı ve fabrikasyon metal ürünleri imalatında faaliyet gösterdikleri anlaşılmakta. Bugün bu konuda detaya inme fırsatımız olacak. ISO 500 sıralamasına girebilen 3 işletme Erpiliç, Beypiliç ve Bolca Hindi ayrıca Gezer Ayakkabı, Tayeks Tekstil ve Appriva Tekstil gibi hem sektörlerinin hem de Bolu’nun öncüleri olan firmalar faaliyet gösteriyor. Burada tabii Arçelik’in de çok büyük bir tesisi var. Kendi Ar-Ge merkezlerini kurmuş olan Arçelik ve Başoğlu Kablo gibi firmaların varlığı, Bolu’yu üretim ve ticarette Ar- Ge’nin önemini kavramış ve yatırımlarını yoğunlaştırmış olması sebebiyle de bölgede pozitif olarak ayrışmakta” 

ÖZTOPRAK; ‘YAKLAŞIK 500 SANAYİ İŞLETNESİ VAR’

Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak ise yaptığı konuşmada, güçlü ve büyüyen Türkiye yolunda devletimizin sanayicilerimize vermiş olduğu desteklerle, üretim sektörümüzün hızla büyüdüğünü kaydederek, “Bu büyümeye deri, gıda, metal, ağaç, tekstil gibi alanlarda gelişen sanayisiyle, ilimiz de önemli katkılar sunmaktadır. İlimiz sahip olduğu kültürel ve tarihi değerlerle, eşsiz doğal güzelliklerle, yaz ve kış turizminde önemli bir destinasyon olmakla birlikte, Ankara ve İstanbul’un ortasında kara, hava, deniz ve demiryolu gibi ulaşım ağlarına yakınlığı ile de yatırımcılar için çok avantajlı bir konumdadır. İlimiz, kanatlı hayvan sektöründe Türkiye ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaktadır. 2021 yılında bazı firmalarımız, ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer almıştır. Öte yandan ilimizde metallerin işlenmesi ve preslenmesi sektöründe yan sanayi üretimi gelişmiştir. Dericilik ile özdeşleşmiş ilçemiz Gerede, Türkiye’nin en önemli deri üretim merkezlerinden biridir. 3’ü faaliyette, biri kamulaştırma aşamasında 4 OSB, 7 küçük sanayi sitesi, 1 teknoloji geliştirme bölgesi ve 3 Ar-Ge merkezine sahip ilimizde, yaklaşık 500 sanayi işletmesi bulunmakta olup bu işletmelerde yaklaşık 25 bin kişi istihdam edilmektedir.  İlimizde yer alan büyük ölçekli firmaların uluslararası standartlar çerçevesinde üretim yapması, ihracatın artırılmasını önemli ölçüde desteklemektedir. Mevcut OSB’lerimizde ve TEKNOKENT’te doluluk oranı yüzde 99’a ulaşmıştır. Diğer taraftan kamulaştırma çalışmaları devam eden Yeniçağa OSB, kurulum aşamasında bulunan Dörtdivan OSB ve Islah OSB talebimizle de ilimiz önemli kazanımlar elde edecektir.” diye konuştu.

BOLU 40’INCI SIRADA 

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Gülen, Bolu’daki Sanayi Faaliyetleri Hakkında Bir Sunum Gerçekleştirdi Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Gülen, Bolu’daki sanayi faaliyetleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Gülen, özetle “Gayrısafi Yurtiçi Hasıla bakımından 20.64 milyar TL ile ekonomik büyüklük sıralamasında ilimiz 40’ıncı sırada yer almaktadır. Bakanlığımızca hazırlanan illerin ve bölgelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında ilimiz 13’üncü sırada yer almaktadır. İlimizde toplam sanayi alanlarının yüzölçümüne oranı yüzde 0.19’dur. İlimizin en önemli sektörleri deri, gıda ve fabrikasyon metallerin işlenmesidir.  İlimiz sanayi işletmelerinin 2021 yılı toplam yurt dışı satış değeri yaklaşık 22 milyar 440 milyon TL’dir. Karma ve Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, 1975 yılında 74 hektar alanda kurulmuş, 1987 yılında faaliyete geçmiştir. 1996 yılında 74 hektar alan ilave edilmiştir. Bolu OSB, 06.04.2021 tarihinde tüzel kişilik kazanmıştır.” diyerek, Gerede OSB ve Gerede Deri İhtisas OSB ile kurulması planlanan Yeniçağa OSB, Dörtdivan OSB ve Bolu Islah OSB projesi hakkında bilgi verdi.

SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARININ SORULARI CEVAPLANDI

Konuşmaların ardından toplantıda, Bolu ilindeki sanayi çalışmaları ve hedefler değerlendirildi. Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak başkanlığında ve BTSO Başkanı Türker Ateş moderatörlüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Gülen, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprü, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Dairesi Başkanı İbrahim Karabulut ve KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, sanayici ve iş insanlarından gelen soruları cevapladı.

Kaynak (BAİBÜ Basın Bürosu)

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
29KAS2022