Erhan Bayram; ‘Mağduriyetler giderilmeli'

Erhan Bayram; ‘Mağduriyetler giderilmeli'

Türk Eğitim Sen Bolu Şubesi Başkanı Erhan Bayram, Öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öğretmenlerin kanundan ciddi bir beklentisi olduğunu belirten Bayram, bu kanunun öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında büyük önem taşıdığını vurguladı.

Haber: Tuğba ÜLKER

Son dönemlerde gündemde olan ve 2023 vizyon belgesinde de değinilen öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili öğretmenlerin beklentilerini dile getiren Erhan Bayram, “Öğretmenlik mesleği tıpkı hekimlik, pilotluk ya da veterinerlik gibi bir kariyer mesleği, bir ihtisas mesleğidir. Dolayısıyla kendine has bir kanunla düzeltilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

“Kariyer Basamakları uygulaması getirilsin”

Öğretmenlik meslek kanununda Bakanlığın bir taslak hazırlama sürecinde olduğu kariyer basamakları konusunun mutlaka bulunması gerektiğini vurgulayan Erhan Bayram; “Uzman öğretmenlik, baş öğretmenlik gibi basamakların olacağı ve bunların hizmet süresi baz alınarak gerçekleşeceği kariyer basamakları uygulamasının kanunda yer almasını istiyoruz. Aynı şekilde öğretmenin güvenliğini sağlayacak gerekli yasal alt yapının gerçekleştirileceği bir öğretmenlik meslek kanununun beklentisi içerisindeyiz. Öğretmenler olarak bu kanunla ilgili ciddi bir beklenti içerisindeyiz. Fakat dikkat edilmesini istediğimiz durum şu ki öğretmenlik meslek kanununu getirilirken 657 sayılı devlet memuru kanunu ile sahip olduğumuz haklarımızdan hiçbir taviz verilmesin. Yani Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olmak istemiyoruz” dedi.

 

“Tek tip istihdam istiyoruz”

Öğretmenlik Meslek Kanunda yer almasını istedikleri en önemli konulardan birinin tek tip istihdam olduğunu belirten Bayram, “Bugün Türkiye’de kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen olmaz üzere 3 çeşit öğretmen istihdamı söz konusu. Bu üç istihdam modelindeki meslektaşımız da aynı işi yapıyor ama 3 ayrı özlük haklarına göre çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu durumun iş barışını bozması kaçınılmazdır. Her ne kadar meslektaşlarımız bu noktada birbirleriyle dayanışma içerisinde olsalar bile asgari ücretten daha az ücretle çalışan meslektaşlarımız var. Eğitim Fakülteleri öğretmen yetiştirmek için kurulmuş fakültelerdir. Bugün Türkiye’de 500 bini aşkın atanamayan öğretmenimiz var. 2019 Danıştay raporuna göre 120 binden fazla öğretmen açığı var ve bu öğretmen açıklarının 81 bini ücretli öğretmenliklerle dolduruluyor. Özellikle ücretli öğretmenler çok zor şartlar altında çalıştığını görüyoruz. Yıllarca bir emek sarf etmiş belli aşamalardan geçmiş ve üniversiteyi bitirmiş olan meslektaşlarımızın henüz öğretmen olamadıkları düşünülerek bir de KPSS ile ciddi bir kalabalık içerisinde dereceye girmeleri bekleniyor. Eğitim Fakültelerini diğer fakülteler gibi değerlendirmemek gerekiyor. Diğer fakültelere gittiğinizde özel sektörde de belki bir iş beklentisiyle girersiniz fakat Eğitim Fakültesine girenler öğretmen olmak maksadıyla o fakültelere giriyor. Dolayısıyla Eğitim Fakültelerinin kontenjanlarının da öğretmen ihtiyacı ile orantılı bir şekilde düzeltilmesi gerekir. En azından bundan sonraki dönemde bu dengenin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz ki meslektaşlarımız bu şekilde mağduriyet yaşamasınlar” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLASI İÇİN GAZETENİZİ ALMAYI UNUTMAYINIZ...

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
27MAR2021