İlimizin mesire alanlarından olan Gölköy’de 2 yıl önce balık tutma yarışması öncesi Göle atılan yemlerin balık ölümlerine neden olduğu iddiasıyla gölün tümden balık tutmaya yasaklanması ve bu yasağın devam etmesine amatör balıkçılar tepki gösterdi.
Gölde balık tutma yarışmalarının yasaklanmasının doğru olduğu belirten amatör balıkçılar, bunun cezası hafta sonu ailesiyle birlikte Gölköy’e gidip oltası ile birkaç balık tutan Bolulu vatandaşların ödememesi gerektiğini savundular.
AMATÖR OLTA BALIKÇILIĞININ GÖLE ZARARI YOKTUR
Amatör olta balıkçılığın göle ve çevresine hiçbir zararı olmadığını hatta fayda sağladığını dile getiren amatör olta balıkçıları yetkililerin 2 yıldır sürdürdükleri yasağı gözden geçirmelerini istedi. Gölköy’ün amatör olta balıkçılığına tekrar açılmasını isteyen vatandaşlar; “Tarım Ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tüm ülke genelinde iç sulardaki balık türlerinin üreme zamanına göre amatör olta balıkçılığı takvimi açılmakta ve bir çok barajda amatör olta balıkçılığı yapılmaktadır. Büyükşehilerin çevresindeki Terkos, Kumburgaz, Eğrekkaya gibi göllerde amatör balıkçılık serbesttir. Bolu çevresi Seben Taşlı yayla bile kooperatiflere kiralanarak amatör olta balıkçılığına zorluk çıkarılmaktadır. Bolu da nerdeyse şehir merkezinde bir cennet olan göl köy barajı inşa edildiği günden beri hem mesire alanı hem amatör olta balıkçılığı yapılmakta iken bundan 2 yıl önce kim büyük balığı kim tutacak şeklinde yapılan yarışma sırasında balık ölümleri nedeniyle olta balıkçığına yasak getirildi. Yarışmanı göle çevreye zararı olabilir. Ama amatör Bolunun göle faydası olur zararı olmaz. Yarışmacıların çöplerini bile yıllarca temizleyen Bolu olta balıkçıları vardır” ifadelerine yer verdiler.
YARIŞMALAR YASAKLANSIN AMA HALKA AÇILSIN
Yarışmaların yasaklanmasının doğru olduğunu savunan vatandaşlar yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya davet ederek şu cümlelere yer verdiler; “Bu yarışmalar Bakanlık izni ile ASOF tarafından düzenlenmekte olup yarışma sazan balığı için yapılmaktaydı. Yarışmacılar yarışma öncesinden başlayarak balıkları kendi yemlerine çekebilmek için kedi köpek mamasından tutun çok farklı kimyasallar ile yüksek proteinli hamurlar hazırlama gibi bir yöntem izlemekte Bolili denilen hamurlar kullanılmaktaydı. Yarışmaya farklı illerden 40-50 grup yaklaşık olarak katılmakta ve 20 kilo yem ile her bir gruba sınır getirilmekteydi. Ancak 20 kg yem 50 yarışmacı tarafından atıldığında 1 ton yem suya karışması demekti. Bunun kokuşması ile balık ölümleri gerçekleşmiş olabileceğinden yarışma yarıda kalmıştı. Ve o günden beri Bolular gölde balık avlayamamaktadır. Bir nevi yarışmanın göle verdiği zararı Bolulu amatör olta balıkçıları ödemektedir.
BOLULULARIN GÜNAHI NE?
Yarışma hırsı ile yapılan olta balıkçığı kimyasal yemlere insanları yöneltmektedir. Hatta yarışmada adı adı amatör olmasına rağmen botlar ve radar kullanılmaktaydı. Bu yarışma organizasyonu yıllarca yapıldı. En sonunda göle yasak getirilmesine sebep oldu. İçme suyu havzasında yarışma gibi büyük organizasyonların sağlık açısından da olumsuz etkileri olabilir. Yarışmaların yasak olması doğru bir karardır. Peki Boluların günahı ne? Yarışma yüzünden çoluk çocuk stres attıkları bir iki balık tutukları göllerinde olta balıkçılığı yasaklandı.
Bolulu ekmek mısır ile sazan, göldeki kıyıdaki istilacı bir tür olan küçük sürü balıkları ile veya silikon metal kaşık gibi sahte yemler ile Turna veya Tatlı su levreği(Perch) tutmaktaydı. Çoluk çocuk keyif yapmaktaydı. Şimdi amatör balıkçı gölün çevresinden çekildi. Oysaki balıkçının amacı bir iki balık tutup spor yapmaktır. Bolu amatör Balıkçılar Gölün bir nevi bekçisi olarak görev yapmaktaydı. Kaç sefer kaçak ağ gerenleri tespit etti. Ailelerde rahatlıkla gidebilmekteydi. Bu nedenle de tekrar gölün mevsimsel takvimlere uyarak amatör olta balıkçılığına açılması elzemdir. Yırtıcı türler olan turna ve levrek sayısının artması yosun yiyen türlere baskı yaparak suyun kalitesini de bozacaktır. İstilacı yırtıcı türlerin avlanmasının yosun yiyen balıklarında sayısın artıracaktır. Gerçek amatör seviyede kimyasal kullanılmadan bolu halkına gölün tekrar olta balıkçılığına açılması Boluda yaşayan halkın beklentisidir.