Yeşilay Bolu Şubesi Başkanı İsmail Akgül, Yeşilay olarak tüm bağımlılıklara karşı mücadele ettiklerini ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde hem bağımlılara hem de bağımlıların ailelerine sosyal ve psikolojik destek verdiklerini söyledi.
Haber: Esra Ayden
Yeşilay Bolu Şube Başkanı İsmail Akgül, Yeşilay ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) olarak bağımlılığa karşı yürüttükleri mücadeleyi ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Akgül, tedaviye ihtiyacı olsun, olmasın tüm vatandaşları YEDAM’a beklediklerini belirtti.
Bağımlılığa karşı psikolojik ve sosyal destek sağlanıyor
Yeşilay Bolu Şube Başkanı olarak geçen yıl (2021) kasım ayında göreve başladıktan sonra, Aralık ayında da Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin resmi olarak işlemeye başladığını söyleyen Yeşilay Bolu Şube Başkanı İsmail Akgül; “Cumhurbaşkanı’nın online katılımı ile Aralık ayında hizmet binamızın açılışımızı yaptık. Bizim haricimizde de Yeşilay Danışmanlık Merkezimizde 2 klinik psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir halkla ilişkiler uzmanımızla vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Burada arkadaşlarımız, 12 yaş üzeri tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak tüm bağımlılıklar üzerine psikolojik ve sosyal destek sağlıyor. Alo 115 irtibat numarasıyla buradan randevu alıp yalnızca bağımlı olan değil, o kişinin ailesi de gelip ‘bağımlıya karşı nasıl yaklaşılabilir, 12 yaş altındaki çocukların teknoloji bağımlılığı hakkında ne yapılabilir’ gibi konularda arkadaşlarımız profesyonel bir şekilde destek sağlıyor” dedi.
Kurumlarla organize çalışıyorlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bağımlılıkla mücadele konusuna çok önem verdiğini belirten İsmail Akgül; Yeşilay’ın tüm resmi kurumlar ile iş birliği içinde çalıştığını vurgulayarak; “Bizim üstesinden gelemediğimiz durumlarda Sağlık Bakanlığıyla alakalı çalışmalar yapılıyor. Sağlık Bakanlığının iş yükünü hafifletmek adına AMATEM’de bir süre tedavi görmüş hastaların taburcu işlemlerinden sonra, tekrar bir boşluğa düşüp kendini bağımlılığa sevk etmemesi için burada bir psikolojik destek sağlamak adına arkadaşlarımız mücadele ediyorlar. Biz de Bolu Yeşilay Şubesi olarak; Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Platformunda psikolojik rehberlik ve danışmanlık hocalarımız alanlarında eğitim aldılar. Kimisi tütün bağımlılığıyla alakalı, kimisi alkol bağımlılığıyla alakalı, kimisi teknoloji bağımlılığıyla alakalı, kimisi madde bağımlılığıyla alakalı eğitimler aldı. Bu alanlarda eğitim almış hocalarımızın bazıları Yeşilay Gönüllüsü oluyor; Bolu’da bu şekilde formatör dediğimiz eğitici hocalarımız var. Bize dışarıdan gelen resmi kurum talepleri, sivil toplum kuruluşları talepleri, muhtarlıklarımızın talepleri doğrultusunda hocalarımızla bu alanda seminerler, konferanslar, eğitim programları düzenlemeye çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren yaklaşık 15 okulda öğrencilerimize teknoloji bağımlılığıyla ilgili bir çalışma sergiledik. Yine ilçelerimizde emniyetimiz ve kaymakamlıklarımızla beraber ortaklaşa madde bağımlılığı tütün bağımlılığıyla alakalı seminerler düzenledik. Kısacası biz şube olarak sahada; Yeşilay, YEDAM ve temel bağımlılığa yaklaşım konusunda bir bilgilendirme yaparken arkadaşlarımız da danışmanlık merkezimizde nokta atışı uygulamalarla vatandaşımıza hizmet etmeye çalışıyor. İlçelerimizde de görev yapan psikolojik danışmanlık ve rehberlik ile Yeşilay ilçe temsilcilerimiz de mevcut. Biz gerekli koordinasyonları kaymakamlıklarımızla ve il emniyet, ilçe jandarma ile beraber sağlarken hocalarımız da kişi sayısı fark etmeksizin toplanan gruplara eğitim veriyor” şeklinde konuştu.
“Kişilerin özel bilgileri hiçbir resmi kuruma bildirilmez”
“YEDAM müracaatlarında bazen insanların tedirginlikleri oluyor. ‘Biz tedaviye gittiğimizde bizim kayıtlarımız başka kurumlara verilir mi? Ben yarın asker olacağım, polis olacağım, buradaki kayıtlarımız sicilimize işlenir mi?’ gibi tedirginlikleri oluyor” diyen Akgül, Yeşilay’ın kendi gizlilik esasının olduğunu dile getirerek; “Kesinlikle kişilerin özel bilgileri hiçbir resmi kuruma bildirilmez. O yüzden kişiler böyle tedirginlikler yaşayarak kendisini daha çok bataklığa itmesin. Bu konuda gönülleri rahat olsun. Randevuları da danışanların birbirlerini görmeyeceği şekilde planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Her vatandaş YEDAM’ı görmeli
Yeşilay Bolu Şube Başkanı İsmail Akgül son olarak, “Belli alanlarda kurumlarla ortaklaşa yürüttüğümüz projelerde atölyelerimiz var. Atölyelerde el sanatları, müzik kursları; işle alakalı problemi varsa İŞKUR aracılığı ile topluma kazandırılması açısından meslek edindirme tarzlarında çalışmalarımız da mevcut” diyerek; tedavi olmasa bile her vatandaşın YEDAM’a gidip, çay içip, oradaki çalışmaları yerinde görmelerini tavsiye etti.