SEPETÇİLİK MESLEĞİNİN SON USTALARINDAN; NEFİSE TEYZE

Nefise Teyze (Aygül) 75 yaşında,  Yumrukaya Köyünde 7-8 yaşlarında annesinde öğrendiği mısır koçanı kabuklarından sepet örme mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Eşini genç yaşta kaybetti. Çocuklarını ördüğü sepetleri satarak büyüttü. Yaklaşık 68 yıldır sürdürdüğü mesleğinin yok olup gitmesine üzülüyor ve yetkililerden destek bekliyor. 

Sepetçilik mesleğinin son ustalarından biri olan Nefise Teyze zor bir hayat yaşadı. Eşi genç yaşta Yumrukaya gölünde boğularak öldü. O anları anlatırken gözleri yaşarıyor; “Baraj gölüne küskünüm diyor. Eşimi genç yaşta aldı benden.  50 yıl geçti hala gölün yanından geçerken o tarafa bakmıyorum. Gölü görmek istemiyorum” diyerek eşini hayattan koparan Yumrukaya baraj gölüne olan küskünlüğünü dile getiriyor. 

68 YILDIR SEPET ÖRÜYOR 

Çocuklarını ördüğü sepetleri satarak büyüten ve vatana asker yapan Nefise Teyze, şimdi sepetlerini satacak yer bulamıyor. Eski günleri anlatırken zaman zaman uzaklara dalıp giden Nefise Teyze; “Eskiden tüm köy geçimimizi sepetçilikle sağlardık. Ben 7-8 yaşlarında annemden öğrendim bu mesleği. Annem sepet örerken ona bakardım, o nasıl yapıyorsa bende öyle yapmaya çalışırdım. O dönemlerde köyde herkes sepet örmeyi bilirdi. Bende kısa zamanda öğrendim.  Sonra evlendim, sepet öremeye devam ettim. Ardından genç yaşta eşimi kaybettim. Çocuklarımla tek başıma kaldım. Akşam sepetlerimi örer sabah yol kenarında satar ekmek paramı çıkartırdım. Çocuklarımı bu şekilde büyüttüm” ifadelerine yer verdi. 

SEPET SATMAMIZ YASAKLANDI

Daha sonra yol kenarında sepet satmalarının yasaklandığını söyleyen Nefise Aygül; “Dediğim gibi köyün geçim kaynağı sepetçilikti. E5 yol kenarında kazalar oldu. 3 kişi öldü. O günden sonra yol kenarında sepet satmamız yasaklandı. Bir çok kişi başka işlere yöneldi ama benim sepetçilikten başka bildiğim bir şey yoktu. Mesleğimi devam ettirmeye çalıştım. Çarşıda müsait bulduğum yerlere gidip sepetlerimi sattım. Son dönemlerde Belediyenin arkasında bulunan tünelde sepetlerimi satıyorum ama orada da zabıtalar geliyor ; ‘anne burada satamazsın’ diyorlar. Şimdi birkaç aydır oraya da gidemiyorum. Benden ürün alanlar soruyorlarmış, ‘sepetçi teyze nerede ‘ diye” dedi. 

YARIŞMADA BİRİNCİ OLMUŞ

Gençlik yıllarında Turizm Bakanlığının el sanatları yarışmasında Türkiye birincisi olduğunu belirten Nefise Aygül; “Gençlik yıllarımda Turizm Bakanlığı bir yarışma düzenlemişti. Öğretmenim Nimet Köksal benden ördüğüm sepetlerden istedi ve yarışmaya göndermiş. Ben o yarışmada birinci olmuşum. Bakanlık beni Ankara’ya çağırdı. Orada insanlara sepet örmeyi öğretecekmişim, beni öğretmen yapacaklardı ama ben çocuklarımı bırakıp gidemedim.  Nasıl bırakıp gideyim. Burada sepetlerimi örmeye devam ettim ama şimdi maalesef ördüğüm sepetleri satacak yerimiz yok” dedi.

Yorum yazın

UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

1 yorum yapılmış

  • Tamer Kandemir (20 Şubat 2024 - 04:53)
    Köyden yan komşumdur. Ördüğü sepetleri Merkez Pazar daki tünelin girişinde satmaktadir.
19ŞUB2024