Ülkemizde bazı il ve ilçeleri arasında yıllardan beri süre gelen rekabetler yaşanmaktadır. Geçmişte bu rekabetin en yoğun yaşandığı şehirlerden bir tanesi de Bolu dur ve ilçesi Düzce ile ciddi bir çekişmenin içinde olmuştur. Düzce tarafı nüfusun daha büyük olmasına rağmen il merkezi olduğu için Bolu’nun merkezi hükümet kaynaklarından daha fazla yararlandığı tezini öne sürerken, Bolu tarafı, Bolu’nun il merkezi olmasına rağmen Düzce’nin nüfusu sebebiyle siyasi üstünlüğü elinde tuttuğu ve Bolu’nun hep ikinci planda itildiğini düşünmüştür. Mikro milliyetçilik duygularına kapılan iki şehir arasında, Düzce il olup Bolu’dan ayrılana kadar ciddi hoşnutsuzluklar yaşanmıştır. Modern Dünya’da yeri olmayan bu kısır çekişmenin en önemli final sahnesi ise 24 Mayıs 1980 tarihinde Boluspor – Düzcespor arasında oynanan bugünkü adıyla Süper Lig’e (1. Lig) yükselme karşılaşmasıdır. Bu maç Türk Futbol Tarihi’nin unutulmayan maçlarından bir tanesi olmuştur.
1978-79 sezonunda 2. Lige düşen Boluspor bir yıl sonra güçlü kadrosuyla şampiyonluğun en önemli adaylarından biri olarak başladığı gurubunda ligi 2. olarak tamamlamıştır. Kaderin bir cilvesi olarak Düzcespor’da tarihinin en iyi kadrosuyla diğer gurubu 2. olarak tamamlamıştır. Her türlü girişime telkine karşılık dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in her iki kulübün temsilcilerine ‘İzmir orada, gidin topunuzu oynayın beyler’ direktifiyle iki şehir arasındaki rekabet tansiyonu çok yüksek bir noktaya, dönüşü olmayan tarihi bir heyecana taşınmıştır. Her iki şehirde bu maçı bir ölüm kalım meselesi haline getirmiş ve İzmir’e akmıştır. Sadece Bolu ve Düzce’nin değil tüm Türkiye’nin gözü kulağı İzmir’de olmuştur. Maç, TRT ekranından ilk defa 90 dakika boyunca naklen yayınlanmıştır. Boluspor’un 3-0’lık zaferiyle sonuçlan karşılaşma Boluspor’u 1 yıl aradan sonra tekrar 1 lige yani süper lige taşımıştır. Zaman içinde ve Düzce’nin 1999 yılında il olmasıyla Bolu- Düzce rekabeti hararetini kaybetmiştir.
Aradan geçen 25 yıl sonra popülist siyaset anlayışı, Bolu ile Düzce arasına yeni bir kıvılcım çakmıştır. Düzce Belediye Başkanımız Sn. Faruk Özlü ’nün Düzce Dağı ve Yedigöller çıkışları ve mevkidaşı Bolu Belediye Başkanımız Sn. Tanju Özcan’ın kendisine vermiş olduğu cevaplar ve birkaç yıl öncesinde yapmış olduğu söylemler Bolu-Düzce arasında yeni bir hareketlenmeye sebep vermiştir. Bu gereksiz tartışmalar doğal olarak iki şehir arasındaki rekabeti ve geçmişte yaşanan o büyük maçı hafızalara tekrar getirmiştir.
Temmuz ayı içinde bu yerel tartışmayı ve Boluspor Düzcespor maçını işleyerek gündeme taşıyan Habertürk Gazetesi editörlerinden aslen Düzceli olan Gazeteci Sn. Mehmet Şimşek, daha önce Bolu’da yaşamış geçtiğimiz yıllarda Düzce’nin sosyal hayatına çok özel bir mekân kazandıran Binef At Çiftliği işletmecisi turizmci Sn. Murat Seyok ve Düzcespor taraftarı Engin Akar o büyük maçı yaşayan isimleri bir araya getirerek rekabetten dostluğa giden yolda tarihi bir buluşmaya imza atılar.
15 Eylül 2024 tarihinde Binef At Çiftliğinde gerçekleşen buluşmaya, Düzcespor tarafından dönemin futbolcuları Abaza Rauf, Kaptan Tuğrul, Hayri Yakupoğlu, Erol Köseer (Daha sonra Boluspor’da futbol hayatına devam etti) Yöneticiler, Zekeriya Korkmaz, Yılmaz Uğurlu, Maçta orta sahaya Kabak bırakan Rahmetli Yakubi’nin oğlu Engin Yakupoğlu, Boluspor tarafından, Başkan, yöneticiler ve maça şahitlik etmiş isimler, Yener Bandakçıoğlu, Nurettin Nes, Maçta 2. golü atan Selahattin Konrad, İsmail Kırcalı, Emin Semercioğlu, İsmail Semercioğlu, Ziya Demiralp, Muharrem Demirel, Eşref Orhan, Selahattin İkiz, Uğur Nes, Gazeteci Fahri Gündüz ve bendeniz Cumhur Bandakçıoğlu katıldı. Bu güzel ve anlamlı organizasyonu gerçekleştiren anılmayı ve anlaşılmayı hak eden isimleri bir araya getirerek onları mutlu eden çok değerli Mehmet Şimşek, Murat Seyok ve Engin Akar’a bir kez daha teşekkür ederim.