Osmanlı padişahlarından IV. Avcı Mehmet in en iyi bildiği şey ’’avcılık’’ idi.
Osmanlı devleti 1600 lü yıllarda duraklama dönemine girmiş. Fetihler bitmiş.
Dedelerinden ganimet kalmış topraklarda zahmet çekmeden har vurup harman savuranların, devlet malını keyfe keder kullananların, eşe dosta peşkeş çekenlerin dönemi başlamıştı.
***
Zahmetsiz, emeksiz ve gayretsiz saltanata konanların sahip olduklarının kıymetini bilemediği, o günlerde de var olan bir gerçekti, bugünlerde de bilinen gerçektir.
Ama her devir de devlet ve millet kaygısı çeken gerçek vatanseverler de vardır.
Bu vatanseverler hamaset yapmaz, sadece realite ile uğraşır ve bir şeyler yapabilmek için her şeylerini ortaya koyarlar.
***
Avcı Mehmet’in av peşinde koştuğu dönemlerde devlet, ileri gelen paşalarına ’’kathüda’’lık (mali danışmanlık) yapan ’’Tarhunda Ahmet Paşa’’ Padişahtan daha çok devlet geleceği ile ilgilenen ’’Valide sultanın ’’ dikkatini çekmiş ve onun gayretleriyle Osmanlıya Sadrazam olarak atanması sağlanmıştır.
Tarihe ilk kez ’’Tarhuncu Bütçesi’’ olarak geçen çalışmada, Tarhuncu Ahmet paşa Osmanlı devletinin gelir gider detaylandırma raporunda Padişaha; giderlerin yükünün gelirlerden daha fazla olduğunun ve durumun böyle devam etmesi durumunda geleceğin çok karanlık olduğunu anlatmış ve yapılacak tasarruf çalışmaları için onay almıştır.
Başta saray giderleri olmak üzere devletteki bütün fuzuli giderleri kısmaya başlayan Tarhuncu Ahmet paşa valide sultandan bile gelen ricaları sert bir şekilde geri çevirmiştir.
Hal böyle olunca devlet malından nasiplenmeye alışmış kim varsa Tarhuncu Ahmet Paşa’ya düşman olmuş.
***
Ve nihayetinde Osmanlının geleceğini, devletin bekasını kurtarmaya çalışan bu vatansever paşa, valide sultanın da verdiği destekle padişah emri ile boğularak öldürülmüştür.
***
Osmanlının ganimet kültürüyle devleti zenginleştiren zihniyeti, devleti yönetenlerin kendilerini, eşini dostunu, akrabasını ve arkadaşını zenginleştirme zihniyetini doğurdu.
Karşı çıkan ya yok edildi ya bertaraf oldu.
Osmanlıyı yıkan bu zihniyet Cumhuriyet döneminde Atatürk’ten sonra yeniden hortladı.
Cumhuriyet döneminin en paralı ve inşaat sektörünün en gözde dönemi olan ANAP ve AKP iktidarlarında bu zihniyetin ürünü olan yolsuzluk ve israfın zirveye çıktığı zamanlardır.
***
Bu israf ve yolsuzluk ANAP’ı yok etmiş, AKP ise iktidarının ilk yıllarında ekonomi kurmayları olan Abdüllatif Şener, Durmuş Yılmaz, Ali Babacan ve Mehmet Şimşekle ülkeyi refaha taşıma düsturu ile mücadele ederlerken, Abdüllatif Şener’in karşı çıktığı yolsuzluk özelleştirmeleri sonucunda boynuna kement atılarak bertaraf edilmiştir.
***
Takip eden yıllarda sırayla Durmuş Yılmaz daha sonra Ali Babacan aynı sebeplerle bertaraf edilmişlerdir.
Son zamanlarda ekonominin felaket gittiğini açık dille anlatan Mehmet Şimşek israfın ve savurganlığın bu şekilde devam etmesi halinde ülkeyi felaketin beklediğini açık açık söyleyerek bertaraf edilmesine yol açmış ekonomi ve maliye Damat Berata emanet edilmiştir.
***
Ülkenin halinin ne olduğunun anlatmaya gerek yok.
Zaten görüyor ve yaşıyorsunuz.
Ancak bu felaketi fark edip, yolsuzluğu, rüşveti, israfı adam kayırmayı ve adaletsizliği görüp uyaranların bertaraf edilerek Damat Beye tapulanan devlet maliyesinin nasıl elde olduğunu anlamak size kalmış.
Tarhuncu paşaları öldürerek Damat paşalarla ülke kurtaracak olana şaşarım şaşar.